vrijdag 5 mei 2017

Hebbeding. De Inloopkast.




Waarom willen we een inloopkast?

Zou het voor vrouwen het meest begeerde hebbeding zijn voor in huis? Hoeveel Nederlandse vrouwen hebben het al goed voor elkaar? Of is het helemaal niet zo’n vrouwending en willen ook de meeste mannen er één voor zichzelf? De inloopkast is niet meer weg te denken uit onze luxe woningen. Blijkbaar vervult de inloopkast een of meer van onze basisbehoeften. Ik denk dat het alles te maken heeft met het je thuis veilig willen voelen en er tot rust willen komen. Structuur en ordening helpen daar bij. Maar ook de behoefte aan zelfbevestiging en status spelen ongetwijfeld een rol bij de keuze voor een inloopkast. Hoe dan ook, hij is al jaren in opkomst. Als je ruimte hebt of ruimte kunt maken, is het zeker het overwegen waard.


Jij ook?

Hoe zit het bij jou? Doe jij het nog met een losse kledingkast op je slaapkamer of in een zijkamertje? Staan er verschillende kledingkasten verspreid door het huis? Heb je geen of slecht licht in je kast en hangt al je kleding door elkaar en opgepropt? Vind je het een onmogelijke opgave om nette stapeltjes te houden? Dan kunnen wij elkaar de hand schudden. Mijn kleding hangt in een diepe gangkast of ligt in een ladekast op mijn slaapkamer. Mijn dochter heeft – heel slim – een zijkamer ingericht als inloopkast. Hoewel het er lijkt op een filiaal van een modewinkel, passen zelfs hier niet al haar kledingstukken in. Tja, het blijft een beetje behelpen.  






Heb of schep je ruimte?

Om na te gaan of je genoeg ruimte in huis hebt voor een inloopkast, bekijk je je huis eerst eens met andere ogen. Doe alsof je een vreemde bent en observeer de ruimte. Wat gebeurt er als je de kamers anders indeelt? Misschien kan er een schot geplaatst worden of juist een metertje muur verdwijnen? Kun je een of meerdere meubels wegdoen? Of vliegt een van je kinderen toevallig volgend jaar uit? Geef je de lege kamer dan aan broer of zus of gaat die inloopkast er voor jou dan snel komen? Voor wie binnenkort verhuist liggen er nog meer kansen. Bestudeer de plattegrond en bedenk welke veranderingen je zou kunnen doorvoeren om een aparte kledingruimte te realiseren. Zeker bij nieuwbouw geldt dat er ruim voor de bouw nog van alles kan worden aangepast op de bouwtekening, zonder dat de kosten volledig uit de hand lopen. Moeilijk? Vraag advies aan een interieur verkoper, -adviseur of –bouwer.





Zo Kan Het Ook!

In de afgelopen jaren hebben verschillende mensen mij gevraagd om de kledingruimte van hun dromen te ontwerpen. Ieder mens is anders en ook iedere wens is anders. Hetzelfde geldt voor het ontwerp van een kleedruimte. Dat maakt het ontwerpen juist zo leuk. En als je dan je klanten verrast met een totaalplan vol creatieve oplossingen wordt je zelf blij van hun positieve reacties. Hieronder twee tegendraadse voorbeelden uit de praktijk.


Droomontwerp

Voor een gepensioneerd echtpaar heb ik jaren geleden een luxe kledingruimte ontworpen. Ruim op tijd voor de bouw van hun nieuwe appartement hebben we de tekeningen aangepast. We kozen voor open verbindingen zodat er een grote ruimte ontstond met drie zone’s: wassen, kleden en slapen.  De indeling van de badruimte veranderde en de entree werd verplaatst van de hal naar de slaapzone. Ook de muur tussen twee slaapkamers en een tweede deur naar de hal verdwenen. Zo ontstond er ruimte voor op maat gemaakte kasten, inclusief een televisie. Een dubbele deur naar de living gaf de hal een luxe uitstraling. Met de aangepaste bouwtekening als basis werd de droom van dit stel werkelijkheid.




Modekamer voor zusjes

Voor vier jonge zusjes ontwierp ik een kledingkamer waarin zij allemaal hun eigen kast kregen. Met de ruggen naar elkaar vormen de vier identieke, open kasten een groot blok, centraal in de kamer. Met voldoende ruimte om zichzelf aan te kleden en voor elk meisje een eigen spiegel is er een echt modeshow-sfeertje ontstaan. De zusjes vinden het geweldig. En voor papa en mama scheelt het vooral tijd en energie. De was opruimen gaat sneller en bij het aankleden kunnen ze de meiden allemaal tegelijk coachen of helpen. Aankleden is soms een klein feestje en ondertussen blijven de slaapkamers lekker opgeruimd.    





Check je wensen

Stel je voor dat je inderdaad besluit dat de inloopkast er komt. Dan is het zaak een checklist te maken van al je wensen. Noteer ze in volgorde van belangrijkheid en streep ze pas weg als je zeker weet dat de wens echt niet haalbaar is. Denk na over alle spullen die je in je kast kwijt wil. Naast kleding ook schoenen en tassen? Winterjassen misschien? Sportkleding? Nachtgoed? Lange jurken of pakken? Kleinere accessoires, lingerie, etc. etc.  Bedenk hoe je je kleding wilt sorteren? Dat kan bijvoorbeeld op voorkeur, op lengte, op kleur, op maat of op seizoen. Waar wil je welke kleding hangen? Wil je kleding op planken stapelen of wil je juist lades? Wil je er een beautyplek bij om je haar en make-up te verzorgen? Of een stoel misschien, voor het aantrekken van schoenen? Houd er rekening mee dat je garderobe ruimte heeft om te groeien en dat jij ruimte hebt om je kleding te passen zonder in de weg te staan. Uiteindelijk wil je het resultaat zien voor je de deur uit gaat. Goede verlichting, spiegels en een paar haken aan de muur waaraan je setjes kunt hangen mogen daarom niet ontbreken. 



Met dank aan Ikea



Maatwerk

Als je alles op een rijtje hebt kun je beter oriënteren op het aanbod. Afhankelijk van je budget kies je voor doe-het-zelven of voor het op maat laten maken van je inloopkast. Alles is te koop natuurlijk maar met garderobesystemen (bijvoorbeeld van Ikea) en een goed plan kom je met de instelling ‘Ik Kan Het Zelf Wel!’ ook een heel eind. Je bent er sowieso even mee bezig – het is immers maatwerk - dus neem vooral de tijd. Uiteindelijk richt je hem in, je felbegeerde inloopkast. En geniet je er dagelijks volop van. Want waarom zou je je niet drie of vier keer per dag verkleden als die kast er toch staat?