maandag 2 januari 2017

Omlijsten





Omlijsten noem ik het. Ik dacht het woord zelf verzonnen te hebben maar nee, omlijsten is goed Nederlands voor kaderen, inlijsten, met een kader omgeven. Omlijsten is vrij eenvoudig om te doen en met een klein budget bereik je al verrassende resultaten. Kijk je even mee naar zo maar wat ideetjes? Misschien is het iets voor jou zelf of geef je binnenkort een zelf gemaakte omlijsting cadeau.


De lijst

Je tikt een schilderij in een lijst op de kop in een tweedehands winkeltje. Of je verlost – bijvoorbeeld - je ouders van dat verkleurde exemplaar op de logeerkamer. Hoe lelijker het kunstwerk, hoe minder last je zult hebben van schuldgevoel. Je verwijdert het doek uit de lijst. Daar kun je nu verder niet zo veel mee. Je kunt natuurlijk ook een nieuwe fotolijst in de winkel kopen. Om diepte te creĆ«ren plaats je de lijst los op een plank tegen de muur. Zo kun je de lijst nog eens een slag draaien of hem een ander plekje in huis geven. Ben je meer van de definitieve oplossingen, dan kun je ook een houten frame op maat (laten) maken en aan de muur monteren. Hierop  bevestig je dan later je lijst, waardoor er diepte ontstaat. Eventueel monteer je nog een extra plank in het frame voor het etaleren van je favoriete snuisterijen.




Een geheel

Je kiest een dekkende verf om oneffenheden weg te werken. Krijtverf, kalkverf, een matte of glanzende lak, het kan allemaal. Beits gebruik je alleen op een egale, ongeschonden lijst. Kies een kleur in het kleurpallet van je interieur of doe eens gek en voeg een contrasterende kleur toe. In dat geval verf je de lijst in een passende accentkleur en vervang je accessoires waarop je bent uitgekeken voor wat nieuwe elementen in de nieuwe kleur. Best een lekkere opfrisser voor je kamer. Je behandelt de lijst volgens de instructies op de verfverpakking; schuren, stofvrij maken en verven, beitsen of witwassen. Werk de lijst zonodig af met een beschermende finish. Beslis of je de achtergrond van de lijst (dekkend) mee verft of juist niet. Doe je dit wel, dan vormen achtergrond, houten frame en omlijsting na het verven een in het oog springend geheel.

       
Mooi plaatje

Bij mij was het mijn buurman die zijn schilderij jaren geleden bij het oud vuil had gezet. De lijst is van piepschuim en was behoorlijk beschadigd. Ik repareerde de lijst met muurvulling, maakte zelf een frame en werkte het geheel af met een krijtverf in mijn lievelingskleur en een finish. Zelfs zonder bloemen is het een mooi plaatje.




Dierbaar kistje

Om het effect van het etaleren nog te versterken heb ik een verweerd kistje in dezelfde kleur blauw op mijn schoorsteen gezet. De eenvoudige vaasjes worden door het kaderen ineens heel speciaal. Het kistje is mij dierbaar. En niet alleen vanwege de kleur. Het komt uit het huis van mijn ouders waar het zo’n 60 jaar dienst deed als schoenpoetskistje. Ik heb het kunnen redden uit de vuilniscontainer toen mijn vader naar een verpleeghuis ging. Het kistje herinnert mij aan mijn vader, toen hij nog midden in het leven stond. Ik zie hem nog staan. Schoenpoetskist op het aanrecht in de keuken. Om de beurt een voet naast de kist. Hij poetste alsof zijn leven er van af hing en ging de deur niet uit voordat zijn schoenen weer als nieuw glommen.


Het kan allemaal

Het landschap schilderijtje hing bij mijn ouders in de logeerkamer. Voorlopig laat ik het nog in tact. In mijn hal staat een losse lijst die ik ooit bij Xenos kocht. De ruit is gesneuveld maar de lijst komt nu weer goed van pas om de compositie in de hal in te kaderen. De foto's van mijn ouders en dochter krijgen hierdoor wat extra's. Op Pinterest vind je nog meer geslaagde omlijstingen: zie de collage hieronder. Wil je het liefst een functionele lijst? Maak gebruik van bijvoorbeeld gaas, jute of een rubberen deurmat. Of bewerk een mdf-plaat met behang, schoolbordverf of magneetverf. Succes verzekerd!




Iets voor jou?

Misschien heb jij al eens omgelijst of heb je zin gekregen om dit te gaan doen. Misschien heb je zelf een origineel idee voor het hergebruiken van oude schilderijlijsten. Ik zie je foto’s en het verhaal er achter graag tegemoet. Deel het met ons en je vrienden via de blog Tegendraads Wonen. Zo Kan Het Ook! of stuur mij een mailtje. Bijzondere creaties krijgen een plek op de pagina ‘Over jou’.