maandag 20 februari 2017

Tijdloos of Trendy? Deel 1 Woontrends.


Groentrend. Foto Residence

Als het gaat over wonen, ben jij dan een trendsetter? Een trendvolger? Of misschien vermijd je juist de trends? Wanneer spreken we eigenlijk van een woontrend? Hoe ontstaat zo’n trend? En wat is tijdloos wonen? Deze vragen hoop ik vandaag en in de eerstvolgende blogs te kunnen beantwoorden. Vandaag gaat het over woontrends. In deel 2 van Tijdloos of Trendy? ga ik in op trendvoorspelling en in deel 3 geef ik een aantal praktische tips voor een tijdloos interieur,


Wat is een trend?

Op de sites van Wikipedia en Encyclo vind ik de volgende omschrijving: ‘Een ontwikkeling in een bepaalde richting op langere termijn’. In de mode, muziek, techniek, taal en in het interieur spelen trends een belangrijke rol. We weten dat een trend per definitie tijdelijk is. In de mode duurt een trend minstens een seizoen. Ik schat in dat de meeste woontrends zo’n 3 tot 5 jaar mee gaan.


Oriënteren

Als je in Nederland woont en je hebt een bepaald budget voor het inrichten van je huis, dan kun je kiezen voor een trendy inrichting of voor een tijdloos interieur. Voel jij je vaak aangesproken door (een van) de laatste trends of houd je meer van een specifieke, herkenbare woonstijl? Er zijn niet zo veel mensen die zich bewust zijn van de keuze die ze maken. We vallen soms al voor een nieuwe woontrend als we nog midden in het oriëntatieproces zitten. Tijdloos wonen lijkt dan al geen optie meer te zijn. Ik vraag me af waarom dat zo is. Is het omdat nieuwe ideeën en producten ons zo sterk aantrekken dat we er bijna geen weerstand tegen hebben? Was shoppen niet verslavend omdat je pleziergebiedje in de hersenen oplicht bij een nieuwe aankoop? Of is het succes van woontrends vooral te danken aan de goede marketing in de woonbranche? Waardoor we eigenlijk niet om trends heen kunnen? Waarschijnlijk is het allemaal relevant en zijn er nog veel meer oorzaken voor onze trendgevoeligheid.  


Trend Najaar 2017. Foto van Ikea

Herken je dit?

Al maanden voor een nieuwe aanschaf voor in huis kijk je rond op internet, bezoek je af en toe een woonwinkel en blader je de magazines door. Het is onvermijdelijk. Je wordt geïnspireerd, je wordt enthousiast. En je wordt hebberig. Je hersenen verwerken alle informatie en in je onbewuste worden keuzen gemaakt. Hoe rationeel je de opties ook denkt te analyseren, op een emotioneel niveau ben je er al lang uit. Je moet het alleen nog even aan jezelf verantwoorden. Je koopt die tafel of die lamp. Gewoon, omdat je wordt aangetrokken door de vormgeving, de techniek, het materiaal of de kleur. Grote kans dat je nieuwe aankoop past bij een van de laatste woontrends. Waar de bladen, de tv programma’s en het internet vol zo van zijn. Logisch dat je ook nog wat trendy accessoires wilt meenemen. Je interieur moet uiteraard wel ‘kloppen’. Een kussentje hier, een mooie vaas daar en hup, vol is je winkelwagen. Ook al was je het eigenlijk niet van plan, je wordt er wel heel blij van.


Verveling

Ik zeg: Helemaal fantastisch. Super als het een totaal nieuwe inrichting betreft maar ook heel leuk als het om opfrisser gaat. Ook ik kan daar heel blij van worden. Zo lang je min of meer bewust kiest voor het volgen van trends en je regelmatig je huis wilt updaten zeg ik ‘Doen’! Misschien verhuis je regelmatig, heb je kleine kinderen waardoor je woonwensen veranderen of is je gezinssituatie veranderlijk. Maar als je wilt vernieuwen omdat je interieur je verveelt, is het tijd om even pas op de plaats te maken. Want het zijn nu juist de trends die de verveling in de hand werken. Ik heb het niet wetenschappelijk onderzocht maar durf het hier wel te stellen; hoe populairder de trend, hoe sneller de verveling optreedt. Is het je wel eens opgevallen hoe veel interieurs lijken op dat van de buren? Wie heeft er geen grijze hoekbank met lounchegedeelte, geen rechthoekige eettafel van hout en geen laminaat in de slaapkamers? Allemaal praktisch, betaalbaar en netjes. Maar niet heel bijzonder, fantasierijk of verrassend. Toch?


Zo kan het ook!

Ik, als tegendraadse woonliefhebber, vind dat jammer. Omdat het ook anders kan. Zodra je je bewust bent dat er meer is dan trends alleen kun je een tijdloos interieur overwegen. Ga eens op zoek naar meubels en materialen die jou persoonlijk aantrekken maar die niet ‘op trend’ liggen. Die bijzonder en tijdloos zijn. Verzamel bijvoorbeeld foto's via Internet. Door goed te combineren creëer je zo een persoonlijk interieur dat in niets lijkt op dat van de buren. Waarin je jezelf herkend en waarin jij je ook op de lange duur niet zult gaan vervelen. In de volgende blog lees je meer over tijdloos wonen.  


Trendbank 2017. Foto van Wonenonline


Vraag jij je nu af wat de nieuwe woontrends worden? De trendrapporten worden in het voorjaar verwacht en via publicaties zullen de woontrends daarna in grote lijnen bekend gemaakt worden. Ik ga er zeker aandacht aan besteden. Wil jij ondertussen je mening delen over de huidige woontrends? Of heb je vragen over tijdloos wonen? Aarzel dan niet en reageer via de blog, mail of facebook. Alvast bedankt voor je belangstelling.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten