vrijdag 25 november 2016

Ontdek jouw persoonlijke woonstijl en maak een collage. Deel 1.


Vandaag in deel 1: Best nuttig, zo'n wooncollage




       Met dank aan Gispen e.a. Kijk voor de complete collage op Pinterest.


Collages zijn er in alle soorten. Vandaag op de blog ouderwets handgemaakte collages uit de tijd dat ik de opleiding tot interieuradviseur volgde. Aan de hand van 10 tips laat ik je in deel 2 zien hoe het beter kan. Zie jij nu al wat er allemaal aan mankeert of wacht je de tips even af? 


Wanneer maak je een wooncollage?

Stel je wilt je huis opnieuw inrichten of je maakt plannen om naar een andere woning te verhuizen. Je weet een ding zeker; je wilt geen standaard interieur. Je wilt je wel laten inspireren maar niet laten leiden door de nieuwste woontrends. Een persoonlijk interieur, dat moet het worden. Je vindt veel leuk en je twijfelt over van alles. Hoe ga je je nieuwe woning straks inrichten? En dan is er misschien ook nog je partner die heel andere ideeën heeft. 



Waarom?

Het is de hoogste tijd dat jij of jullie een wooncollage maken. Zo’n collage helpt je bij de moeilijke beslissingen. Het geeft ruimte aan verrassende combinaties en bakent gelijkertijd het keuzeveld af: dit stoeltje past er echt niet meer bij maar die kast komt straks beter tot zijn recht. Tenslotte vereenvoudigt een collage de gesprekken met je partner en met de interieurexperts. En er is niets mis met een beetje duidelijkheid.



Handmatig?

Interieurcollages zijn er in allerlei vormen. Iedere soort collage dient zijn eigen doel. En er zijn zo veel benamingen in omloop dat het best verwarrend is. In het kort komt het hier op neer: Je kunt kiezen voor ouderwetse scheur en plakwerk waarbij woonmagazines voor inspiratie zorgen. Gezellig en snel maar niet altijd met een goed resultaat. In de populaire woonbladen vindt je de meest gangbare woonstijlen terug. Mooi vaak, maar misschien niet helemaal jouw eigen smaak. Bovendien kun je de foto's op papier niet opblazen en verkleinen en dat is toch handig.


Of digitaal?

Mijn voorkeur ligt bij de computer. Google op ‘collage maken’ en je wordt overspoeld door eenvoudige collageprogramma’s waarmee je mooie resultaten kunt bereiken. Meestal is dit gratis. Een ander voordeel van een digitale collage is dat alle interieurstijlen op internet goed vertegenwoordigd zijn. Naast de nieuwste trends is er genoeg beeldmateriaal voor alternatieve, originele stijlen te vinden. Daarmee kun je dus nog alle kanten op.




Een tussenstapje maken? 

Heb je alle tijd om je interieur om te turnen? Dan kun je beginnen met een persoonscollage of een moodboard. Hierin typeer je jezelf of de sfeer die je straks in je huis wilt ervaren. Op de collage  – die je eventueel aanvult met een paar kreten – zie je van alles behalve (elementen van) interieurs. Kies afbeeldingen die bij jou passen. Maak bijvoorbeeld een mooie combinatie van kunst, kleding, natuur, activiteiten, personen; alles wat jou kenmerkt en waar jij blij van wordt. Deze tussenstap maakt je bewuster van je eigen smaak waardoor je minder wordt beinvloed door het standaard aanbod van fabrikanten en leveranciers.



Wat maakt jouw woonstijl uniek?

Ben je tevreden met het resultaat? Of heb je minder voorbereidingstijd? Ga dan over naar de volgende fase. Maak een persoonlijke woonstijl collage. Met een selectie van interieur afbeeldingen die perfect bij jou passen. Vraag je af wat jou zo uniek maakt en verwerk dit aspect in je woonstijl en dus ook in je collage. 


Idealist of realist?

Je kunt nu kiezen voor het maken van jouw ideaalplaatje. Daarbij let je niet op je budget, de smaak van je partner en de beperkingen van het huis. Dit is hoe jij het het liefst zou willen; jouw perfecte plaatje. Voor nu of desnoods voor ooit. Ben jij meer van het realistische soort? Zoek dan afbeeldingen met betaalbare en haalbare ideeën en maak een collage die je helpt bij de praktische uitvoering van je project. Als je partner en jij op één lijn zitten kun je dit gezellig samen doen. Ben je klaar met je collage? Hang het een maandje goed in het zicht en vraag je af of het helemaal klopt. Mist er iets of bevalt het resultaat niet voor de volle 100%? Pas het aan en blijf het aanpassen tot je er helemaal gelukkig mee bent. Dit is jouw persoonlijke woonstijl!



Materialen

Tenslotte kun je – weer een fase verder – nog een materiaalcollage maken. Ook dit helpt je bij je woonbeslissingen. Verzamel bij woonwinkels of –leveranciers monsters van de meubels, de wand- raam- en vloerbekleding die je serieus overweegt te kopen. Combineer deze monsters en plak ze op een stevige ondergrond. Let op de onderlinge verhoudingen en de kleuren. Check opnieuw bij jezelf of dit het is wat je werkelijk wilt. Als het goed is voel je je nu al een beetje thuis?






Voor de lol

Je hoeft trouwens niet perse veranderplannen te hebben om een collage te maken. Wacht de tips van deel 2 even af en begin daarna gewoon met het nemen van foto’s thuis en het verzamelen van afbeeldingen op internet. Voor je het weet heb ook jij je persoonlijke woonstijl gecreëerd.


Mis ze niet, de 10 tips voor het maken van je collage. 

Volgen, reageren en delen? Graag!