donderdag 29 december 2016

Het Papa Mama Huis



Vandaag gaat Tegendraads Wonen over het ontwerpen en bouwen van onze woningen. Omdat daarbij fundamentele keuzen worden gemaakt. En omdat die keuzen doorslaggevend zijn voor ons woongeluk. Denk je even met mij mee?


Bijzondere wensen

Het houdt mij al jaren bezig. Is het niet opvallend dat we in Nederland bijna allemaal in een eengezinswoning of een meerkamerflat wonen? In huizen die ooit ontworpen zijn voor traditionele gezinnen dus. Maar het standaard gezin van twee ouders met twee kinderen komt steeds minder vaak voor. Momenteel wonen de meeste mensen alleen. Wonen er twee of meer mensen samen in een huis, dan zijn dit steeds vaker stellen, eenoudergezinnen of samengestelde gezinnen. Allemaal bijzondere mensen. Met bijzondere woonwensen. Op zoek naar betaalbare woningen die aansluiten op de woonbehoeften van nu. Ik geloof dat er een behoefte bestaat aan woningen die speciaal zijn ontworpen voor de nieuwe soort huishoudens. Betaalbare woningen. Comfortabele woningen. Woningen met oplossingen voor de mensen van vandaag en van morgen. Omdat het iedereen gegund is zich ergens thuis te voelen. Bij voorbeeld in het Papa Mama huis.



Stabiliteit

Zelf val ik midden in de doelgroep die graag anders zou willen wonen. Onze dochter was 5 jaar toen haar vader en ik uit elkaar gingen. In goed overleg en met een sterke drive om haar zo min mogelijk te belasten en haar als co-ouders samen op te voeden. Mijn belangrijkste streven was om haar stabiliteit te bieden. Dat is best goed gelukt maar wat was het mooi geweest als zij niet twee keer per week haar spullen had hoeven inpakken omdat ze de komende 3 of 4 dagen weer bij de andere ouder ging wonen. Onze dochter is inmiddels volwassen en woont sinds anderhalf jaar permanent bij mij. Ze was het wonen in twee huizen meer dan zat. Voor haar kan ik het niet meer over doen. Maar het Papa Mama huis dat ik destijds schetste lijkt mij nog even relevant.


Onder één dak

Het huis heeft drie verdiepingen. Beide ouders hebben een eigen verdieping met entree, uit het directe zicht van de ex-partner. De een heeft een tuin op het zuiden, de ander een balkon op het noorden. Tussen de twee appartementen liggen de kinderkamers die vanuit beide huizen bereikbaar zijn. Als ze bij Mama wonen gaat de deur naar Papa dicht en andersom. Het gezin leeft zo nog steeds onder één dak maar de ex-partners gaan hun eigen weg. Iedereen heeft zijn eigen plek en er hoeft niemand van huis te wisselen. Dat geeft heel veel rust en voorkomt nieuw verdriet bij de kinderen. Een uitkomst voor gescheiden ouders die nog goed met elkaar in contact staan. Zodat zij, onafhankelijk van elkaar, maar samen met de kinderen, verder kunnen met hun leven. Eventuele nieuwe partners kunnen in goed overleg met het gezin bij een van de ouders intrekken.




Waar staan we?

Al googlend constateer ik dat er via het internet weinig informatie beschikbaar is. Ook in de Woonvisie van Rotterdam kom ik geen specifieke uitspraken over woonvoorzieningen voor gescheiden gezinnen tegen. Maar er zal zeker vaker over geschreven zijn. Er zijn waarschijnlijk particuliere initiatieven genomen. Er liggen misschien plannen of er is al gebouwd. Of is het idee toch niet levensvatbaar gebleken? En zijn we met elkaar nog niet zo ver dat we dit soort woningen betaalbaar kunnen bouwen?


Discussie

Ben jij een woonliefhebber die denkt en werkt aan betaalbare woonoplossingen voor scheidende ouders? Of kun je out-of-the-box denken en heb je goede ideeën? Ben je een idealist die niet alleen aan geld verdienen denkt? Ik ben heel nieuwsgierig en laat mij graag door jou informeren, corrigeren en inspireren. En er zullen zeker meer blogs volgen over dit onderwerp. Laten we de discussie starten en zien of we met elkaar stappen kunnen maken in deze vorm van Tegendraads Wonen. Zo kan het ook!