donderdag 30 maart 2017

Tijdloos of Trendy? Deel 3 Tijdloos Wonen


Hotel lounge als inspiratiebron. De vloer heet Moods en is van Moduleo, net als de foto.

In de serie Tijdloos of Trendy? staat vandaag deel 3 op het programma. Wat is tijdloos wonen en wat zijn hiervan de voordelen? Spreekt een tijdloos interieur jou wel aan? Dan heb je vast iets aan de tips voor zo’n persoonlijke inrichting waaraan je heel lang plezier kunt beleven.


Wat is een tijdloos interieur?

Een unieke, tijdloze en persoonlijke inrichting behoudt zijn waarde. Je smaak verandert door de jaren heen maar in de basis blijft wat je nu mooi vindt over twintig nog steeds mooi. Bekende interieur klassiekers hebben zich decennia lang weten te bewijzen en kunnen echte eye-catchers zijn in een trendvrij interieur. Omdat het je persoonlijke keuzen betreft creër je een unieke woonsituatie voor je zelf. Een echt thuisgevoel waarbij je je verbonden voelt met je huis en met alles wat er in staat. Ook als alles om je heen verandert, blijft dit jouw plek. Dit is waar je tot rust komt en waar je jezelf weer oplaadt.


Naar mijn weten zijn er geen regels voor een tijdloze inrichting. In de interieurwereld gaan we niet uit van wat wel en niet kan, mag of hoort. Er zijn wel hokjes maar daar wordt gelukkig heel flexibel mee omgegaan. Het ene landelijk interieur doet denken aan een Frans kasteel, het andere aan een boerderij in Drenthe. Je kunt kiezen voor een puur industriële inrichting maar combinaties van industriële ontwerpen met andere stijlen komen vaker voor. Hetzelfde geldt voor een tijdloze inrichting. Je combineert een tijdloze basis met elementen uit een andere interieurstijl. Of je keert het om en kiest voor een basis in een – bijvoorbeeld – romantische stijl en vult dit aan met tijdloze meubels.


Ruimte of liever gezegd ruimtelijkheid is het allerbelangrijkst. De minimalistische stijl hangt hiermee sterk samen. Verder draait het om smaakvolle combinaties. Om het vinden van de balans en om de persoonlijke touch. Je tijdloze interieur werkt voor je als je er nu gelukkig van wordt en als dat over twintig jaar nog zo is. De basis en de stijl kunnen al die tijd behouden blijven, vooral omdat ze gewoon goed zijn en goed bij jou (of jullie) passen. Een deel van je meubels is over twintig jaar misschien toch vervangen voor nieuwe exemplaren in dezelfde stijl. Vanwege slijtage of omdat je nu desnoods voor budgetvriendelijk kiest maar je later wel die designerlamp of -stoel van je dromen kunt permiteren. Zo groei je door de jaren heen in je ideale interieur. Of omdat je woonsituatie in de loop van de jaren grote, onverwachte veranderingen ondergaat.


Deze Art Deco Bank Baldwin past prima in een tijdloos interieur.
Met dank aan Van den Broek Meubelen voor de foto.

Iets voor jou?

Spreekt een tijdloze inrichting jou wel aan? Krijg je zin in een lekkere verbouwing? Doe dan je voordeel met mijn tips in deze blog. Die zijn er niet om je af te schrikken. Echt niet! Maar een nieuw interieur vraagt altijd om een serieuze voorbereiding. Ook in het geval van een tijdloos interieur komt er heel wat kijken voor je er met een wijntje in je hand van kunt genieten. Maar dan is het ook genieten met de grote G. Zonder grote aanpassingen de komende 10 á 20 jaar.


Inspiratie

Orienteer je goed. Wat doet jouw hart sneller kloppen? Verzamel beeldmateriaal, brochures en tijdschriften. Bij het inrichten van luxe hotels en restaurants gaat men vaak uit van interieurs die niet zo trendgevoelig zijn. Men kiest vaak voor een inrichting die vele jaren meekan. Prima als je die sfeerbeelden gebruikt als inspiratiebron voor de basis van je nieuwe interieur. Voeg er wel voldoende persoonlijkheid aan toe om te voorkomen dat je interieur straks afstandelijk en koud aanvoelt.


Een plan

Altijd een goed idee voor je ergens aan begint: Maak een plan. Zorg er voor dat de vage ideeën in je hoofd omgezet worden naar concrete beslissingen. Zodra je je nieuwe interieur kunt visualiseren, zet je het op papier en daar is je plan! Je zult verbaasd staan over de hoeveelheid beslissingen je in de voorbereiding gaat nemen. Handig om het op een rijtje te hebben bij het oriënteren. Zo krijg je meer inzicht in de opties, de planning en de kosten. Als klant wordt je beter en sneller geholpen en je hebt minder kans op een miskoop. Een interieurplan kun je uitwerken in een collage of mood board. Hoe je dat doet lees je hier. Maar ook in een lichtplan, een materialenoverzicht of kleurenpallet.


Het budget

Het is natuurlijk geweldig als je een flink budget ter beschikking hebt maar ook met minder geld kun je een fantastisch resultaat bereiken. Maak dus dankbaar gebruik van alle helpende handen die je worden aangeboden maar kies voor specialistisch werk als stuken, leidingen of vloeren leggen een professionele vakman. Je hebt echt geen zin om 20 jaar tegen een scheef muurtje of een slechte afwerking aan te kijken. 


Advies

Besteed veel aandacht aan de indeling van de ruimten. Je neemt beslissingen die over 20 jaar ook nog goed moeten uitpakken. Vraag je niet alleen af waar je gaat eten, slapen en koken maar ook of je ruimten wilt vergroten of verkleinen. Heb je geen verstand van loop- en zichtlijnen? Twijfel je of er muren of deuren verplaatst kunnen worden? Wat de meest ideale indeling is? Hoe je de ruimte het best kunt verlichten? Welke vloer het meest geschikt is? Laat je informeren via internet of in woonwinkels of vraag advies van een onafhankelijk interieurontwerper of binnenhuisarchitect. Die investering haal je er dubbel en dwars uit.


Rustig, ruimtelijk en stijlvol

Tijdloos staat voor mij niet voor veilig en saai en ook niet voor ouderwets. En een tijdloos interieur is nog geen stijlloos interieur. In tegendeel. De kracht van een persoonlijke inrichting zit ‘m juist in de combinatie van verschillende stijlen. Als de basis eenvoudig, ruimtelijk en rustig is, kun je jezelf een zekere mate van gekkigheid veroorloven. Maar onthoud dat less meestal more betekent. Kies liever een paar grote elementen met een duidelijke functie dan meerdere kleine meubelen die wel leuk zijn maar waar je verder niets mee kunt. Zorg voor voldoende bergruimte en ruim je rotzooi ook daadwerkelijk op. Rommel verstoort het rustige beeld dat je in een tijdloze inrichting wilt creëren. 


Tijdloos ontwerp. Geweldige stoelen: S.16 van Galvanitas. 
Met dank aan De Machinekamer die ze verkoopt.

Kwaliteit, comfort en kleur

Combineer dat wat mooi is – in jouw ogen. Naast oud of klassiek mag nieuw, naast rond mag recht, bij warmte kan koelte en zacht combineert prima met hard. Speel met licht en donker. Beken kleur of juist niet. Neutrale tinten blijven altijd mooi maar houd jij nu eenmaal van kleurrijk? Laat het zien met je lievelingskleur! Kies wel altijd voor een uitgebalanceerd kleurenpallet en houd je er aan – ook als dat aparte krukje alleen in een afwijkende kleur te krijgen is. Je komt binnenkort vast een nog mooier alternatief tegen dat wel de goede kleur heeft. Let er op dat die bank niet alleen mooi is maar ook comfortabel zit en van een goede kwaliteit is. Zijn er – nu of binnenkort - kleine kinderen of dieren in huis? Kies dan voor bekleding die afwasbaar is of gemakkelijk schoon te maken want een ongelukje is niet altijd te voorkomen.


Licht en techniek

Laat een goed lichtplan maken of lees je in en doe het zelf. Daglicht en kunstlicht zijn enorm bepalend voor de sfeer in huis. Goed op elkaar afgestemde verlichting is altijd belangrijk maar in een interieur waar je lange tijd van wilt genieten is het een noodzaak. Ben je van de gadgets? Haak in bij de technische ontwikkelingen op het gebied van Domotica. Niet alleen kan de techniek je helpen bij de beveiliging van je huis maar werkelijk alles in huis wordt makkelijker met de hulp van op afstand bestuurbare apparatuur. Denk daarbij alleen al aan koken, stofzuigen, raambekleding bedienen, geluid en licht enz. enz.


Tenslotte

Geniet van het proces! Elk uur dat je bezig bent met je woonplannen is een investering in jezelf. Hoe meer je betrokken bent, hoe meer je straks van je thuis zult genieten. Heb je nog vragen of wil je je ideeën delen? Laat het even weten via de blog, facebook of mail. Anders graag tot de volgende blog!