woensdag 30 november 2016

Ontdek jouw persoonlijke woonstijl en maak een collage. Mijn 10 tips.


De vorige blog ging over het nut van een wooncollage. Vandaag geef ik 10 praktische tips voor het maken van je persoonlijke woonstijl in een collage. De tips zijn gebasseerd op mijn eigen ervaring en dus niet wetenschappelijk onderbouwd of algemeen bekend in de interieurwereld. Voor de beginnende collagemaker zijn ze denk ik wel erg handig. Ik zeg: 'aan de slag met die gratis online cursus wooncollage maken'.

Met mijn 10 tips in het achterhoofd heb ik eens kritisch gekeken naar een - handgemaakte - collage van zo'n 10 jaar geleden. Bij elke tip check ik of deze wel of niet is toegepast op die oude collage. Ik kan je zeggen; die tips had ik destijds goed kunnen gebruiken. 


Tip 1. De kunst van het kijken. 

Kijk eens heel goed rond in je huis en fotografeer alles waar je van houdt en wat je mooi vindt. Overzichtsfoto’s zijn leuk maar bijzonder wordt het pas als je de details goed in beeld brengt. Close-ups van grote oppervlakten brengen rust in je collage. Denk hierbij aan behang, betimmering, parketvloer, gordijnen of wandtegels. 

Weetje: Voor de achtergrond van deze blog gebruik ik ook zo’n close-up. Het is de deksel van mijn vaders’ timmerkist die in mijn slaapkamer wacht op een nieuw leven.




Tip 2. Mixen maakt mooier. 

En boeiender. Combineer afbeeldingen van je vertrouwde inrichting met nieuw aan te schaffen meubilair. Dit geeft spanning en persoonlijkheid aan je interieur. 




Tip 3. Alle plaatjes verzamelen! 

Struin het internet af en google naar afbeeldingen die jou aanspreken. Zit je nog niet op Pinterest of Welke? Dan is het nu een goed moment je aan te sluiten, borden aan te maken en te starten met pinnen. Het klinkt moeilijker dan het is en je hebt het zo geleerd. Eén waarschuwing vooraf:  Vooral Pinterest kan verslavend zijn.




Tip 4. Delen? Ja graag!

Het is fantastisch als je je collage via de blog met ons wilt delen. Maar in dat geval mag je geen afbeeldingen van derden gebruiken. Dat wil zeggen, geen plaatjes van internet, pinterest etc. Hier rust namelijk auteursrecht op en voor publicatie op de blog moet voor elke afbeelding uitdrukkelijk toestemming verkregen worden van de eigenaar. Delen via facebook, pinterest of een ander sociaal netwerk mag wel.


Ga naar Gispen voor de collectie van nu.


Tip 5. Sorteer op kleur.


Let er bij het selecteren van de foto’s op dat de kleuren goed combineren. Kleuren die met elkaar in harmonie zijn brengen rust. Nu in de collage en later in je huis. Veel verschillende, contrasterende kleuren zorgen voor een levendig beeld, wat niet per definitie verkeerd is. Eerder wat tegendraads. 



Tip 6. Mooi, mooier, mooist.

Je fotoprogramma biedt de mogelijkheid de kwaliteit van de foto’s te optimaliseren. Experimenteer en volg je gevoel. Wees kritisch bij het bijsnijden van de foto. Lelijke, afwijkende of afleidende onderdelen snij je weg zodat je een perfect plaatje over houdt.




Tip 7. Kies een collageprogramma. 

Er staan veel eenvoudige programma’s op internet waarmee je gratis een collage kunt maken. Zelf zweer ik bij het presentatieprogramma Powerpoint. Ik kan er mee lezen en schrijven. Een aanrader in het geval je Powerpoint al op je computer hebt. De foto’s kunnen elkaar overlappen en je kunt eindeloos blijven schuiven als je dat wilt.


Tip 8. Selecteer je collagefoto’s. 

Kies een achtergrondfoto en ‘plak’ hier de gekozen foto’s op. Zorg voor een goede balans tussen afbeeldingen van muren, ramen en vloeren en van grote en kleine meubelen. Vergeet de accessoires niet, die maken de collage persoonlijker. Wissel grote plaatjes af met kleintjes. Stem de kleuren af. Kies een logische plek voor de verlichting (boven in beeld) en zware meubels (onder in beeld).



Tip 9. Verzin een titel. 

Geef jouw persoonlijke interieurstijl een aansprekende en unieke naam en plaats die in of boven je collage. 




Tip 10. Doe de eindcontrole. 

Niet alles hoeft waterpas te zijn maar controleer je collage wel op de afwerking. Het is jammer als slordigheden het beeld verstoren. Werk de laatste oneffenheden desnoods weg achter lijnen en kaders. Hang je collage een maandje goed in het zicht. Nog steeds tevreden? Dan is dit jouw persoonlijk woonstijl. Je collage gaat je vast en zeker helpen bij al die lastige keuzemomenten. Succes ermee! 




Ben je enthousiast geworden? Heb je vragen? Of ben je lekker bezig geweest en trots op het resultaat? Ik wil het graag weten. Stuur maar op die vragen, reacties en collages. Ik verzamel ze en plaats ze - met jouw toestemming - op de pagina 'Over jou'.

En jij? Jij bent hoe dan ook goed op weg naar het interieur van je dromen. Het interieur dat helemaal bij jou past.