woensdag 9 november 2016

Thuis(eet)café


Creëer je eigen genietplek in de sfeer van een eetcafé


Foto 1 Oldwood


Foto 2 De Machinekamer


Foto 3 Hal72


‘La dolce vita’

Wie heeft of had ‘m niet in huis? De stoere eettafel voor minstens 6 of 8 personen. Langwerpig en robuust. De stoelen die je er bij kocht zijn verschillend qua vorm, materiaal en/of kleur. Of je ging voor die lange houten bank er bij. Mooi hoor! Je neemt je voor in het weekend vaker uitgebreid te koken en vrienden uit te nodigen. Met zijn allen aan de grote tafel voelt het als bij een grote Italiaanse familie. ‘La dolce vita’ in de polder. In een glossy zouden jullie niet misstaan.


Dilemma

Op doordeweekse dagen gaat het er in de meeste huiskamers net even anders aan toe. Echt niet alleen bij jou en mij hoor. Je komt thuis van je werk en wilt snel aan tafel. Vandaag eet je maar met zijn twee- of drieën want er wordt laat gewerkt of gesport. Op je mooie grote tafel is het weer eens een chaos. Hij is overdag intensief gebruikt en ligt bezaaid met post, laptops, tijdschriften en speelgoed. Dilemma: kies je voor een snelle hap op de bank, met je bord op schoot? Of ruim je de tafel toch maar zuchtend (half)leeg?


Genietplek

Als dit je net even iets te voorspelbaar klinkt, kan het ook anders. Kies voor originaliteit en flexibiliteit. Laat je inspireren door de Horeca en creëer je eigen genietplek in de sfeer van een eetcafé. Ik noem het een thuis(eet)café omdat dit de plek is waar iedereen samen komt. Een plek die verbindt. Uitnodigend en bedrijvig. Of ontspannend en intiem. Plaats twee of drie kleine, vierkante tafels (bijvoorbeeld 80cm x 80cm) op een rijtje. Verbind de tafels met een lange bank aan de muurzijde en zet er losse stoeltjes omheen. 


Strooitafels

Wie van ronde vormen houdt of een eetruimte heeft met bijzondere afmetingen kan ook kiezen voor 2 of 3 ronde tafels met losse stoelen. Plaats de tafels in een groepje of ‘strooi’ ze door de ruimte. Geef iedere tafel een eigen functie; werken, spelen, eten, praten etc. of laat iedereen in huis juist vrij om zijn favoriete plekje te ontdekken. Eet je vanavond maar samen of met zijn drieën? Heeft je kind behoefte aan wat extra aandacht? Of komt je beste vriendin op de thee? Aan een kleine tafel kom je sneller tot een intiem gesprek. Wil je vanavond nog even doorwerken? Je spullen liggen niet in de weg op die andere tafel. Krijg je meerdere eters? Dan schuif je de tafels aan elkaar en vier je met zijn allen weer ‘La dolce vita’.