donderdag 8 december 2016

Mijn tegendraadse kerstboom


  



Verrassing

Voor mij komt de Kerst ieder jaar weer onverwachts. Natuurlijk weet ik dat het 25 en 26 december Kerstmis is. Maar na de maand november, wanneer de herfst het land nog lekker schoon waait en er verder niets aan de hand is, realiseer ik mij tot mijn schrik ineens dat het 1 december is. ‘Wat, is het al weer december???’. Geen probleem als ik op dat moment gewoon thuis ben. Mijn dochter kijkt nergens meer van op. Maar bij de tandarts, fysiotherapeut of kapper gaan de wenkbrauwen echt even omhoog. Soms vraagt iemand zich hardop af onder welke steen ik heb gelegen. Dat is niet erg, dat ben ik gewend. Snel bereken ik dan voor mezelf dat Sinterklaas binnen een week het land al weer verlaten heeft en dat het over ruim 4 weken Kerstmis is. Erger nog, een weekje later is ook dit jaar weer verleden tijd. Nostalgische gevoelens flitsen voorbij. De lichte paniek die daar op volgt blijft de hele maand bij me. 


Decemberstress

Alle uitgestelde taken die ik mezelf heb opgelegd moeten – opnieuw – in de laatste weken van het jaar gedaan worden. Daarnaast is het de hoogste tijd om belangrijke beslissingen te nemen. Moet ik een andere zorgverzekering? Heb ik mijn zorgkosten wel gedeclareerd? Wil ik nog abonnementen opzeggen? En hebben al die energiejongens die mij overal aanspreken toch gelijk? Betaal ik teveel en is het slim om (weer) over te stappen? Wat mij betreft is er genoeg stress voor deze maand. Het is welletjes zou mijn moeder zeggen. Maar nee, de laatste maand van het jaar is toevallig ook nog de feestmaand bij uitstek. Dus er wordt voorbereid en er wordt gefeest – ook bij ons thuis. Meestal in kleine kring maar toch, er is genoeg te doen. Bij Sinterklaas bijvoorbeeld horen lootjes, vrienden en gedichten. Daar steek ik graag genoeg tijd in dus ik begin op tijd. 



Strikt deurbeleid

En als de Sint nog op de boot richting Spanje vaart, richten wij ons al weer op het Kerstfeest. De gebruikelijke accessoires verdwijnen in verhuisdozen en de kamer krijgt een grote beurt. De kerstspullen komen te voorschijn en de voorraad ballen, lampjes en slingers wordt zonodig aangevuld. Ik hanteer daarbij een strikt deurbeleid: als het niet wit, zilver, van glas of van hout is, komt het er bij mij niet in. Alleen voor de ballen uit mijn kindertijd met hier en daar een kleurtje maak ik graag een uitzondering. Een kunstboom doet ons niets dus ga ik ieder jaar op pad om een mooie, grote Nordmann te scoren. Voor mijn dochter is de boom bepalend voor het succes van haar Kerst. Hij moet groot en vol zijn en natuurlijk echt. Er moeten kransjes in hangen en cadeautjes onder liggen. De trein die er vroeger omheen reed mag in de doos blijven.






Kerstdruivenstruik?

Van de alternatieve kerstboom die ik een paar jaar geleden kocht word ik ieder jaar echt heel blij. Deze kerstboom, die geen boom is maar een druivenstruik, is van ijzer. Om de drie staanders hangen 5 ringen in verschillende formaten. Op de ringen zijn haakjes en schaaltjes gemonteerd waaraan ballen hangen en waxinelichtjes staan. Zelf vind ik ‘m zonder versiering al fantastisch maar mijn naasten vinden hem vooral ‘apart’. Hij kan dus 'echt niet’. En dus bleef de druif een paar jaar ongebruikt in de garage. Maar vorig jaar kwam ik in opstand. Ik verving de geijkte Nordmann van mijn dochter voor mijn ijzeren boom. 


Weer een jaar ouder en wijzer pak ik het dit jaar anders aan. Als moeder wil ik haar in de laatste jaren dat zij thuis woont tenslotte geen kerstboomtrauma bezorgen. Dus tuigen we dit jaar twee bomen op. De veranda wacht in winterse sfeer al op de Kerstdruif en binnen komt een mooie Nordmann. Met kransjes. En pakjes. Dochter blij en Mama blij. Op naar een zalig kerstfeest.




Ook leuk tegendraads en zelf te maken. 

Links: Roomed: kerstboom van Ikea- materialen
Rechts, boven: Intratuin: kerstboom van gaas
Rechts, beneden: Pinterest: kerstboom geverfd op canvas

Kies jij ook voor een tegendraadse boom dit jaar? Stuur mij een foto en eventueel het verhaal achter de boom en ik plaats jouw inzending op de pagina ‘Over jou’.