donderdag 12 januari 2017

Wat heb jij met Vintage?


Vier, vijf jaar geleden had in Nederland nog bijna niemand gehoord van ‘Vintage’. Nu is de Vintagestijl populair in kleding, haar en make-up maar ook Vintage accessoires en gebruiksvoorwerpen voor in huis zijn hot.


Mijn persoonlijk woonstijl van nu: Vintage meubelen in een Industriéle basis. 

Vintage in het bloed?

Bij mij zit de liefde voor alles wat als vintage gezien kan worden waarschijnlijk in het bloed. Als meisje van een jaar of tien verzamelde ik al hebbedingentjes die bij een van mijn oma’s vandaan kwamen. Een schaaltje, een portretje, een kop en schotel. Alles wat mijn oma’s maar wilden afstaan kreeg een plekje in mijn meisjeskamer. Ook kreeg ik soms een afgedankte broche of haarspeld waarmee zij mij dolgelukkig maakten.


Roodkapje

Later ging ik naar de middelbare school in een originele matrozenkiel die ik van een goede vriend van mijn oudere broers had gekregen. Iedereen verklaarde mij voor gek maar ik voelde me geweldig! Dankjewel Ton voor die bijdrage in mijn ontwikkeling! In plaats van een schooltas hing er in die tijd ook een rieten mand vol boeken aan mijn arm. Anderen liepen rond met een leren schooltas of een legerpukkel en ik werd dan ook al snel de ‘Roodkapje’ van de school. Toen ik begin twintig was ontdekte ik mijn voorliefde voor vrouwelijke kleding uit de jaren vijftig en droeg ik regelmatig luxe mantelpakjes van oma’s vriendin. Door de jaren heen kocht ik wel eigentijdse meubels en kleding maar altijd combineerde ik het nieuwe met mijn schatten uit het verleden.  


Een mix van Vintage en op Vintage geïnspireerd. Jaren '50.

Toen tegendraads, nu trendy

Wat 30 jaar geleden tegendraads was, is nu trendy. Op straat en in de media zie ik steeds meer vrouwen die kiezen voor de uitstraling van de jaren 1950-1980. Bij mannen is de haarstijl en het baardje een echte hit. Ik kan erg genieten van zo’n verzorgd uiterlijk, waarbij is gelet op de details. Ik vind het ook fantastisch dat steeds meer mensen de waarde van oude materialen, vormen en kleuren lijken te waarderen. Oude gebouwen worden minder vaak gesloopt en krijgen na een grote renovatie een nieuwe bestemming. Het karakter van het pand wordt behouden of hersteld. Welk dorp heeft nog geen restaurant in een voormalige fabriek of kantoor? Zonder zo’n ruimte met een Industriële/Vintage ‘look and feel’ hoor je er in de uitgaanswereld niet meer bij. In een toekomstige blog vertel ik je meer over het inrichten van oude panden.


Wel of geen Vintage?

Net als ik vraag jij je misschien af wat Vintage nu precies is. En wat het verschil is met ‘Retro’. Die termen worden nogal eens door elkaar gebruikt en het lijkt er op dat iedereen zijn eigen definitie hanteert. Ik wilde het graag weten en heb het uitgezocht. Het resultaat lees je vandaag en de volgende keer op de blog..


Mid-century lifestyle, Jaren '50. 

Vintage lifestyle

We spreken van Vintage als het over kleding, gebruiks-artikelen, muziek, films en over interieurs gaat die zijn gemaakt en gebruikt in de jaren 1920 tot 1980. De jaren vijftig – ook wel Mid-century genoemd - vind ik zelf het meest interessante periode. De meest fanatieke Vintage aanhangers houden er een ‘Vintage lifestyle’ op na. Ze proberen de manier van leven van toen zo veel mogelijk te benaderen. Andere Vintage liefhebbers worden verzamelaar of ondernemer, gespecialiseerd in Vintage.


Vintage verkoopt!

We noemen het Vintage - en niet tweedehands, rommel, curiosa of oude meuk - als het artikelen zijn die kenmerkend zijn voor een specifieke stijlperiode. Vintage is herkenbaar en vaak gemaakt voor een bekend merk of door een beroemd ontwerper. Ook bij niet gebruikte producten uit die tijd spreken we van Vintage als ze nog in de originele verpakking zitten. Sinds de opkomst van Vintage in Nederland, is de term wel aan inflatie onderhevig. Vintage verkoopt. Dus steeds meer mensen gebruiken de term ook voor nieuwe producten die geïnspireerd zijn op Vintage exemplaren.


Leuk en beter betaalbaar

Echte Vintage is origineel en wordt niet in allerlei modellen, maten of kleuren aangeboden. In Nederland koop je Vintage producten bij speciaalzaken, via internet of je vindt ze – met een beetje geluk – tussen tweedehands of kitsch op een rommelmarkt of braderie. In dat geval kun je vaak een goede deal sluiten omdat de verkoper de waarde onderschat. Verschillende steden bieden toeristen een 
Vintageroute door de stad aan. Ook hierbij geldt meestal dat men iets aanbiedt dat op Vintage geïnspireerd is. Minder origineel maar nog steeds erg leuk en zeker beter betaalbaar.  


Ook Vintage; de Atomic stijl

Zo maar wat voorbeelden van producten uit de Atomic periode; Let op de vormen en movieven. 

De jaren 1920-1980 beslaan verschillende stijlperioden. De Westerse wereld maakte belangrijke ontwikkelingen door. Een mooi voorbeeld van een kernmerkende Vintage interieurstijl is de Atomic stijl. In het Amerika van de jaren 1945-1960 stond de nucleaire wetenschap centraal. Tijdens de Koude Oorlog werd de atoombom ontwikkeld en in de ruimtevaart werden de eerste successen behaald. In eerste instantie waren de Amerikanen zeer optimistisch over de toekomst, waarin alles mogelijk leek.


Futurisme

De typische Atomic motieven en vormen mixten met ruimtelijke ontwerpen en er ontstond een futuristisch beeld. Atomic was niet meer weg te denken uit de samenleving. Van architectuur tot mode, van kunst tot reclame, overal overheerste de Atomic stijl. Ook toen de angst voor een nucleaire oorlog en voor het einde van de wereld Amerika in haar greep kreeg, bleef Atomic overeind. De opleving die nu plaatsvindt wordt geen Atomic genoemd maar Retro-futurisme.


Heb jij iets met Vintage of Retro? 

Over Vintage is nog veel meer te vertellen en ik zal er zeker regelmatig over bloggen. Gezien de lengte van deze blog, ga ik de belofte om het deze week ook nog over Retro te hebben, niet inlossen. Mijn kijk op Retro schuif ik door naar de volgende blog: Hoe retro ben jij?   

Ondertussen zijn jouw ervaringen met Vintage en/of in je interieur natuurlijk weer bijzonder welkom. Deel je ideeën via de blog of stuur mij een berichtje per mail of facebook. Alleen met jouw toestemming plaats ik je reactie op de pagina ‘Over jou’. Alvast bedankt en tot de volgende blog!